Zupa vege z ciecierzycą, jarmużem i awokado



Kiedy pierwszy raz ją spróbowałam, wiedziałam, że muszę sama ją przyrządzić.  Trochę pozmieniać oryginalny przepis, ale smak pozostał. 
Ciekawym smaków i miłośnikom ciecierzycy polecam. Porcja jest na 4-5 osób a czas gotowania ok.35-40 min. 

Składniki:

- średnia cebula
- 2 szklanki drobnego jarmużu - resztę możecie wykorzystać na chipsy :-) 
- liść laurowy
- cieciorka - dla szybkich z puszki uprzednio przepłukana, dla cierpliwych szklankę ugotowanej samodzielnie
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- dojrzałe awokado
- olej kokosowy do duszenia :D 

Cebulę posiekaj w drobne paski i podduś na oleju kokosowym razem z liściem laurowym ok. 20 min. Po tym czasie dorzuć cieciorkę i zalej bulionem. Zagotuj i dodaj sos sojowy i pogotuj ok 3-4 min. Następnie dorzuć jarmuż i orzechy nerkowca na ok. 2 min - tak żeby jarmuż zmiękł. Wyjmij liść laurowy. Wrzuć pokrojone drobno awokado do talerzy, wlej zupę.
Chętni mogą doprawić serem, tartym parmezanem ale to już nie będzie vege :-) 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz