Zapiekana dynia makaronowa




Pierwszy raz dynię makaronową jadłam tydzień temu i od razu polubiłam jej smak, a że zostałam obdarowana jedną to długo nie czekałam na jej przygotowanie :)

Skaldniki:
- 1/2 kg dyni 
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- kawałek papryczki chili - w zależności jak ostre jedzenie lubisz :)
- 3 małe jajka
- przyprawy: pieprz, sól, curry, papryka ostra mielona - dałam na oko
- łyżka masła i łyżka oleju

 Dynie myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestki ze środka i wrzucamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 min. Gdy wystygnie wydrążamy widelcem miąższ. Do tak przygotowanego makaronu dodajemy pokrojony szczypiorek, rozpuszczone masło i resztę przypraw. Nie miałam odpowiedniego rozmiaru kokilek do więc wykorzystałam naczynie do zapiekania; należy je wysmarować masłem, nałożyć makaron, zrobić wgłębienie i wbić po jednym jajku; oprószyć solą, pieprzem i papryką. Przykrywamy foremki, układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 12-15 min.

Smacznego!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz