Tagliatelle z krewetkami

Każdy, kto lubi makaron i kuchnię azjatycką będzie zachwycony smakiem. Mnie przekonała dodatkowo ilość białka jaka jest w tej potrawie. Niesamowite połączenie smaku i aromatu.

Szybkie, smaczne - musicie spróbować!


Składniki na 3 osoby:

- makaron tagliatelle - w zależności od pojemności żołądków :)
- krewetki tygrysie - 15 (5 szt./ os.)
- krewetki koktajlowe - 150 gr
- oliwa z oliwek do posmażenia - 1 łyżka
- marchewka
- cebula
- zielony groszek - ok. 150 gr
- fasolka szparagowa zielona i żółta - po ok. 200 gr
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka, mielona kolendra (ciężko dostać mieloną - zmiażdżyłam w moździerzu)
- świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy marchewkę pokrojoną w słupki, po ok. 2 min dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie koloru złocistego, dorzucamy resztę warzyw i krewetki. Podsmażamy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy makaron. Na koniec wbijamy jajko i mieszamy aż do ścięcia się białka. Dekorujemy świeżą kolendrą.

Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz