Pesto czyli z inaczej sos. Pochodzi z Włoch (Genua) a jego pełna nazwa to pesto alla genovese. Tradycyjne pesto przygotowywane jest z bazylii, oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych, soli oraz czosnku. Wszystko ucierane w moździerzu.
Orzeszki piniowe można wymienić na orzechy nerkowca czy migdały.
Mój przepis jest nieco zmodyfikowany ale mnie taki właśnie smakuje - zamiast orzeszków dodałam ziarna słonecznika a bazylię wymieniłam na szpinak.
Sprawdźcie co Wam smakuje lepiej ;-)
Składniki dla 2 osób:
- makaron penne pełnoziarnisty
- 3 duże garście świeżego, młodego szpinaku
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku – ja lubię więc dodaje zawsze sporo.
-
2 łyżki oliwy - jeśli nie lubicie zbyt tłustego pesto to taka ilość jest w sam raz.
-
1 filiżanka startego sera Parmezan
-
sól do smaku
-
świeżo zmielony czarny pieprz
- liście świeżej bazylii do dekoracjiWszystkie składniki ucieramy w moździerzu bądź blenderem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Mieszamy z gotowym sosem pesto.Prawda że łatwe? :-)Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz