penne pełnoziarniste z zielonym pesto


Pesto czyli z inaczej sos. Pochodzi z Włoch (Genua) a jego pełna nazwa to pesto alla genovese. Tradycyjne pesto przygotowywane jest z bazylii, oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych, soli oraz czosnku. Wszystko ucierane w moździerzu.
Orzeszki piniowe można wymienić na orzechy nerkowca czy migdały.

Mój przepis jest nieco zmodyfikowany ale mnie taki właśnie smakuje - zamiast orzeszków dodałam ziarna słonecznika a bazylię wymieniłam na szpinak. 

Sprawdźcie co Wam smakuje lepiej ;-) 

Składniki dla 2 osób:

  • makaron penne pełnoziarnisty 
  • 3 duże garście świeżego, młodego szpinaku
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku – ja lubię więc dodaje zawsze sporo.  
  • 2 łyżki oliwy - jeśli nie lubicie zbyt tłustego pesto to taka ilość jest w sam raz.
  • 1 filiżanka startego sera Parmezan
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  •  liście świeżej bazylii do dekoracji 

    Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu bądź blenderem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Mieszamy z gotowym sosem pesto.

    Prawda że łatwe? :-) 

    Smacznego!

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz