Pęczak z warzywami

Co jakiś czas mam "fazę" na jakieś nowe rzeczy i potem królują u mnie w kuchni przez dłuższy okres. Tak było z dynią (makaronowa czeka że się nią zajmę) a teraz padło na pęczak. Nie  znałam go w dzieciństwie, a teraz odkrywam jego smak.

Zapraszam do spróbowania - szybko i łatwo :)





Składniki:

- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku - ile kto lubi - ja dałam 6 :)
- puszka kukurydzy
- puszka czarnej fasoli
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Płuczemy kaszę i gotujemy w stosunku 1:2 w lekko osolonej wodzie przez około 25 min.; w międzyczasie na oliwie podduszamy cebulę oraz czosnek pokrojone w piórka. Po ok. 15-20 min dorzucamy pomidory oraz odcedzone: kukurydzę i fasolę. Doprawiamy do smaku przyprawami. 
Gdy kasza będzie gotowa dorzucamy do patelni i wszystko mieszamy. Zostawiamy jeszcze chwilkę na ogniu.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz