Co jakiś czas mam "fazę" na jakieś nowe rzeczy i potem królują u mnie w kuchni przez dłuższy okres. Tak było z dynią (makaronowa czeka że się nią zajmę) a teraz padło na pęczak. Nie znałam go w dzieciństwie, a teraz odkrywam jego smak.
Zapraszam do spróbowania - szybko i łatwo :)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku - ile kto lubi - ja dałam 6 :)
- puszka kukurydzy
- puszka czarnej fasoli
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Płuczemy kaszę i gotujemy w stosunku 1:2 w lekko osolonej wodzie przez około 25 min.; w międzyczasie na oliwie podduszamy cebulę oraz czosnek pokrojone w piórka. Po ok. 15-20 min dorzucamy pomidory oraz odcedzone: kukurydzę i fasolę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Gdy kasza będzie gotowa dorzucamy do patelni i wszystko mieszamy. Zostawiamy jeszcze chwilkę na ogniu.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz