Zaczął się sezon na moje ulubione warzywka jakimi są szparagi, a że trwa krótko to staram się wykorzystać ten czas maksymalnie. Trochę pokombinowałam w kuchni i powstało coś takiego jak na zdjęciu. Mnie smakuje a odważnych zapraszam do spróbowania na własną rękę.
Składniki:
- makaron tagliatellie - u mnie kolorowy
- pęczek zielonych szparagów
- 100gr wędzonego łososia
- ser pleśniowy Lazur
- ser parmezan
- pietruszka/szalotka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy do główek.Gotujemy 2-3 min w lekko osolonej wodzie. Główki odcinamy do dekoracji a resztę blendujemy na mus. W międzyczasie gotujemy makaron. W rondelku rozpuszczamy ser z odrobiną wody i na koniec dodajemy mus ze szparagów. Makaron odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka. Dolewamy sos serowo-szpinakowy, wrzucamy pokrojoną pietruszkę/szalotkę i dorzucamy pokrojonego łososia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajmy w głębokich talerzach. Na wierz posypujemy parmezanem, odrobiną pietruszki i pokrojonymi główkami szparagów.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz