makaron ryżowy z cukinią i tuńczykiem


Robiąc przegląd szafek znalazłam makaron ryżowy. Pamiętam, że kupiłam go na przyjazd przyjaciela, który startował w Orlen Marathon a jest bezglutenowcem. Jak widać makaron ostał się, a mnie zaciekawiło co mogę z niego zrobić plus to co mam w lodówce. Padło na tuńczyka i cukinię.

To co? próbujecie?

Składniki:

- makaron ryżowy - ja dałam ok. 100gr z racji diety i ilości porcji :)
- cukinia
- papryka peperoni - dla odważnych bo ostra
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- czarne oliwki
- mała cebula czerwona
- czosnek - ja lubię więc dałam 3 ząbki   
- sos sojowy

Cebulę drobno posiekać i razem z czosnkiem poddusić na patelni grillowej bądź teflonowej. Po chwili dorzucić pokrojoną w ćwiarteczki cukinię oraz papryczkę peperoni i dusić przez kilka - kilkanaście minut aż cukinia zmięknie. W międzyczasie ugotować makaron i po odcedzeniu dorzucić na patelnię na 2-3 min. Na koniec dodać tuńczyka oraz czarne oliwki. Wszystko doprawić sosem sojowym do smaku. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz