Babeczki z ciecierzycy





Ostatnio często gotuje ciecierzycę i postanowiłam osłodzić sobie weekend jakimś ciekawy deserem. Pomysł padł na muffinki i suszone owoce.

Składniki na około 9-10 szt.

- 300gr ciecierzycy po ugotowaniu
- budyń waniliowy/śmietankowy 40gr
- 30 gr żurawiny/rodzynek/ jagód goji do wyboru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka miodu płynnego

Ciecierzycę można albo ugotować czyli namoczyć dzień wcześniej (proporcja 1:2) i gotować ok.1h albo użyć gotowej z puszki. Wszystkie składniki oprócz owoców blendujemy na gładką masę; dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek od muffinek i pieczemy ok. 30-35 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smak jest specyficzny ale dobry; dla tych, którzy nie liczą kalorii polecam zrobić polewą o ulubionym smaku :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz