zupa krem pomidorowo-paprykowa

Mamy zimę... ponoć.. bo jakby nie patrzeć to nie widać jej nigdzie. Ale wreszcie jak już przyjdzie, to na trasie zobaczymy twardzieli, którzy żadnej pogody się nie boją i chętnie siłę biegową poćwiczą, brodząc po kolana w śniegu. To ja na rozgrzewkę po treningu proponuję zupę krem pomidorowo-paprykową.



Składniki:
 - cebula 
- 3 czerwone papryki
- 3-4 świeże pomidory lub puszka krojonych 
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku

Cebulę posiekać i zeszklić. Paprykę można podpiec w piekarniku luba na grillu i zdjąć skórkę (doda specjalnego posmaku) lub pokroić surową w dość grubą kostkę i podsmażyć z cebulką i posiekanym czosnkiem  przez ok. 5 min. (ja duszę na wodzie). Dodać pomidory i dalej dusić przez ok. 5 min. Dodać bulion i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 min. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, tak żebym można było zblendować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed blendowaniem można dodać świeżej bazyli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz