To, że kasza jaglana jest zdrowa i bogata w wartości odżywcze nikomu nie muszę mówić. Sęk w tym, żeby raz spróbować i dać jej szansę aby zagościła w naszym codziennym menu. Kaszę jaglaną jadam jako dodatek węglowodanowy do obiadu, ale świetnie sprawdza się również na śniadanie. Na słodko, ale zdrowo :)
Składniki:
- 80gr kaszy jaglanej przed ugotowaniem
- 4-5 szt. suszonej moreli
- pomarańcza
- rodzynki
- jagody goji
- szczypta imbiru i cynamonu
Kaszę lekko podgrzewamy w rondelku przez 2-3 min zalewamy wodą w stosunku 1:3 i gotujemy przez około 15min. Gdy jest gotowa dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pomarańcze, suszone morele i rodzynki; doprawiamy do smaku cynamonem i imbirem i wszystko razem gotujemy jeszcze jakieś 2 min mieszając. Komu mało słodyczy może dodać jeszcze miód.
Na wierzch dodałam moje ulubione orzechy i migdały
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz