Zupa krem z cukinii z miętą





Od jakiegoś czasu pokochałam cukinię i jadam ją głównie w formie grillowanej, ale ostatnio naszła mnie ochota na zupę krem. Zajrzałam w internet i pomodyfikowałam przepisy a oto efekt:


Produkty:
- dwie średnie cukinie
- jeden duży ziemniak
- mała cebula
- czosnek - ja lubię więc dałam 3 ząbki :)
- bulion warzywny - ok. 500-600ml w zależności jaką gęstość chcecie otrzymać
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanej mięty - świeżej!
- przyprawy:  sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło z oliwą, wrzucić na to drobno posiekaną cebulę i czosnek i zarumienić; cukinię ze skórką i obranego ziemniaka pokroić w kostkę. wrzucić do garnka najpierw ziemniaka a za 2-3 min cukinię. Wlać szklankę bulionu i dusić przez kilka minut. Następnie wlać resztę bulionu i dusić co jakiś czas mieszając aż warzywa zmiękną - ok. 10min. Wrzucić posiekaną miętę i chwilę pogotować. Zdjąć garnek z ognia i doprawić zupę jogurtem - w pojemniczku najpierw dodać zupę, rozmieszać a potem wlać całość do garnka. Zblendować i na koniec doprawić solą i pieprzem wg uznania.
Ja jadam z groszkiem ptysiowym jak widać na zdjęciu

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uważam, że przepis jest zbyt prosty skoro nawet mi udało się zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowało, nawet nie tylko mi. No i nikogo brzuch nie bolał. :P

    OdpowiedzUsuń